Windows kur, windows'u bu bilgisayarın donanımı üzerinde çalışacak şekilde yapılandıramadı

Başlıktaki hatayı, Windows 7 kurulumu sırasında alabilirsiniz. 
Bu hata Intel'in raid kontrolcüsünün sürücüleri ile ilgili. Bu tür sorunlar ile server 2003 zamanlarında sıkça karşılaşılıyordu. Hatta xp sistemlerde ahci yada raid kullanılmak istendiğinde de. Bu tür durumlarda gerekli olan sürücü(driver) bir diskete yazılıp kullanılabildiği gibi, nLite gibi programlar ile direk işletim sisteminin içerisine de dahil edilebiliyordu.

Öncelikle aşağıdaki linkte Microsoft'un kendi sitesinde bu sorun ile alakalı yayınladığı yazıya ulaşabilirsiniz.
http://support.microsoft.com/kb/2466753/en-us
Türkçe için,
http://support.microsoft.com/kb/2466753/tr 

Bu arada bu sorunun Windows 7 SP1 ve Windows Server 2008 R2 SP1 sürümlerinde çözüldüğü, yani bu sürümlere uygun sürücüler(driver) eklendiği yazıyor. Haliyle eğer eliniz altında SP1(services pack) olan bir yükleme ortamı var ise öncelikli olarak bu yükleme ortamı ile denemeniz daha uygun olacaktır.

Çözüm 1
Microsoft'un yayınladığı yazıda da olduğu gibi aşağıdaki linki takip ederek Intel'in sitesinden indireceğiniz zip dosyası içerisinde bulunan sürücüleri herhangi bir usb bellek veya bunun gibi ortama aktardıktan sonra, kurulum sırasında Sabit Disk bölümlerinin ayarlandığı pencerede "sürücü ekle" seçeneği kullanılarak bu sürücüler eklendiğinde sorunumuz da çözülmüş oluyor. Yani işlem windows altında sürücü yüklemek ile aynı şey. Sadece yükleme sırasında yapılıyor.

Intel sürücü için link (32 ve 64 bit sürümlere dikkat edilmeli)
http://www.intel.com/support/chipsets/imsm/sb/CS-031502.htm

Çözüm 2
Bu yol daha kolay olmakla beraber çoğu durumda uygun olmayabilir. Eğer kurulum yapacağınız sistemde raid kurulumu yapmak istiyorsanız 1. çözümü denemelisiniz.
Bu işlemde BIOS içerisinde çokça yapılan "sata mod" seçeneği "IDE" olarak değiştiriliyor ve bütün işletim sistemlerinin anlayabileceği bir hale geliyor. Sorun da çözülmüş oluyor. 
Tabi "IDE" mod olarak kullanmak günümüz Sabit Diskleri için çok da uygun olmaz. Özellikle SSD disklerde yüksek performans için AHCI mod kullanımı gerekir. Ayrıca Sabit Disklerde çokça duymaya başladığımız NCQ özelliği içinde AHCI modu seçilmeli.

Önemli Not
Yazıda AHCI modun IDE moddan daha iyi olduğunu söyledik. Bunu dikkate alıp hali hazırda IDE olan sata modu AHCI'ye çevirmeyin. Windows xp zaten AHCI sürücüleri kendinden desteklemiyor ve ilk kurulum sırasında sisteme dahil edilmesi gerekiyor. Yani IDE modunda kulumdan sonra AHCI mode çevirme işleminde işletim sistemi yüklemesi sırasında mavi ekran alırız ve yükleme olmaz. Windows Vista ve sonrası AHCI sürücüleri kendinden destekliyor ancak ilk kurulum sırasında eğer sistem IDE modda ise bu sürücüler yüklenmiyor ve sonrasında AHCI moda çevirdiğimizde uygun sürücüler olmadığından yine yükleme sırasında mavi ekran alıyoruz. Bu sebeplerden dolayı kurulu sistemlerde sata mod değişiklikleri yapmak biraz problemli. En kolay yol ise sata mod AHCI olarak ayarlandıktan sonra yeni kurulum yapmak.