E-Beyanname Düzenleme Programında 64-Bit İşletim Sistemi Problemi

E-beyanname düzenleme programı çalışması için Java'ya ihtiyaç duyuyor.
Kendi sitesinde (https://ebeyanname.gib.gov.tr/download.html) gerekli programlar bölümünde Java da var.
Ancak burada verilen Java hem eski sürüm hemde 32-Bit sistemler için. Haliyle 64-Bit kullanan sistemlerde sorun çıkarabiliyor. Sorun genellikle program açılmaya çalışılırken küçük bir pencerenin çok kısa bir süreliğine ekranda belirip kaybolması şeklinde oluyor.

Çözüm
Çözüm için Java'nın yüklendiği dizinin bilgisayarda "PATH" değişkenlerine girilmesi gerekiyor. Normal koşullarda java her sürüm için farklı bir yükleme klasörü oluşturduğundan sabit bir klasör yok.
Örnek olması açısından kendi bilgisayarımdaki Java klasörü "C:\Program Files (x86)\Java\jre7\bin" şeklinde. Kendi bilgisayarınızda bu yolu yine "Program Files (x86)" klasörü altında aramanız gerekiyor. Klasörü bulduktan sonra klasör yolunu adres çubuğundan kopyalayabilirsiniz.
Sonraki adım bunu "PATH" değişkenlerine eklemek.

Windows 7 için,
Bilgisayarım > Sağ Tuş > Özellikler > Gelişmiş Sistem Ayarları > Ortam Değişkenleri
Burada "Sistem Değişkenleri" altında yer alan "Path" çift tıklandığında çıkan "Değişken değeri" dölümünün sonuna bir tane ";" (noktalı virgül) koyarak önceden adres çubuğundan kopyaladığımız adresi yapışıtırıyoruz.

Windows 8 için,
1 - Adımlar aynı olmasına rağmen belki bilgisayarım bulunamayabilir. Malum bir başlat menüsü yok. Bunun için Windows 8 ile beraber gelen "Win + X"(Windows tuşu ve X) tuş kombinasyonu kullanılabilir. Bu kombinasyon kullanıldığında sol altta çıkan menüdeki "Sistem" tıklandığında gelen pencerede "Gelişmiş sistem ayarları" ile Windows 7 deki yol takip edilebilir.
2 - Fareyi sağ alt köşeye sürüklediğimizde çıkan kenarlıkta "Ayarlar > Kişisel Bilgsayar Bilgisi" yolundan yine  "Gelişmiş sistem ayarları" ile Windows 7 deki yol takip edilebilir.












Bu işlemlerden sonra bilgisayarı yeniden başlattığınızda e-beyanname programı sorunsuz olarak çalışacaktır.

6 yorum:

  1. Teşekkürler. yukarıda bahsedilen şekilde değişiklikleri yaptığımda beyanname programını çalıştırabildim.

    YanıtlaSil
  2. Bdp artık çalışıyor, çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  3. Bdp artık çalışıyor, çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  4. iyi günler
    ben sistem değişkenleri path bölümünde herhangi br değişiklik yapamıyorum
    çözümü nedir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kullanıcı haklarıyla ilgili bir durum olabilir. Bilgisayarda "administrator" hakkına sahip olup olmadığınızı biliyor musunuz?

      Sil
  5. merhaba benimde windos 10 açmıyor bu uygulamayı yapmasan çalısırmı

    YanıtlaSil