GUID Partition Table (GPT) ve windows şifre sıfırlama

Windows altında kullanıcılara parola koymamız bilgisayarımızı istemediğimiz kişilerin kullanımından koruyabilir ve ayrıca bu şifreler bazen unutulabilir, bilgisayarımızı kullanamayan kişilerden biri de biz olabiliriz.

Eğer bilgisayarda birden fazla kullanıcı var ise ve şifresini hatırladığımız yada şifresi olmayan bir kullanıcıya erişim sağlayabiliyor isek ve de bu kullanıcı bilgisayarda admin haklarına sahip ise işimiz kolay sayılır. Bu kullanıcı ile oturum açıp şifresini unuttuğumuz diğer kullanıcının parola korumasını kaldırabiliriz.



Eğer bu ekrana ne yazılacağını unuttuysanız gününüz 
kötü geçebilir.

Eğer bilgisayarda sadece bir kullanıcı var ise ve herhangi bir diğer hesabı açamıyor isek yapabileceğimiz tek şey bu kullanıcın şifresini bazı yazılımlar kullanarak sıfırlamak.




Linux çekirdeği üzerinde çalışan bir şifre sıfırlama aracı.


Bu tür yazılımlar sabit disk içerisinde kullanıcı bilgilerinin tutulduğu bölümde değişiklikler yaparak şifreleri kaldırabilir ve windows'u normal olarak çalıştırdığımızda kullanıcımızı şifresiz olarak kullanabiliriz.

Bu işlem için bir çok program mevcut. Google için anahtar kelimelerimiz "windows password reset". En çok kullanılan şekilleri dos altında çalışan ve windows klasörüne ulaşıp gerekli dosyaları düzenleyerek şifreleri sıfırlayan programlar. Bu araçlardan bazıları Hiren's Boot içerisinde bulunabilir. Ayrıca bu disk içerisinde windows altında çalışan ve şifresini unuttuğumuz windows'un bölümüne ulaşıp resetleme işlemini yapan araçlarda var. Bunun için yapmamız gereken windows kurulu olan sabit diski başka bir bilgisayara ikincil disk olarak takıp kullanacağımız programa windows dizinini göstermek.


Buraya kadar her şey kolay görünüyor. Kısaca bazı araçlar var, bunlar windows klasörü altında gerekli yerleri düzenleyerek şifreyi temizliyor bizde bilgisayarımızı istediğimiz gibi kullanmaya devam ediyoruz.

Ancak büyük bir problemimiz var. Problemimizin adı GUID Partition Table (GPT).


GPT, MBR yerine kullanılmaya başlanan bir bölümleme tablosu. Bu tablolar sabit diskimiz üzerinde tutulan bölümlerin bilgilerini tutar. (C,D,E gibi)



GPT, MBR ile aynı işlevi görmesine rağmen
MBR'den üstündür.

Bir işletim sisteminin başlangıcından kapanışına kadar sabit disk üzerinde oluşturduğumuz bölümlerin bilgileri buralardan alınır. Eğer bir işletim sistemi yada dos altında çalışan bir program bu parçaları okuyamazsa, disk içerisinde ki bölümleri göremez. Bu da o işletim sistemi yada program için diskin tamamen okunamaz hale gelmesine neden olur. 


Windows XP altında GPT kullanılarak ayrılmış bir sabit diskin görüntüsü. 
Disk için sadece "GPT Protective partition" yazıyor olacaktır. Harf atanamaz ve kullanılamaz.

Peki bu sistemi hangi işletim sistemleri destekliyor
Windows 7 (32 ve 64 bit), Vista (32 ve 64 bit) ve 64 bit windows XP GPT destekleyen işletim sistemleri. Daha detaylı bilgi ingilizce olarak Windows FAQ sayfasında bulunabilir.

Bu olayı şifre sıfırlama ile bağlarsak, dos altında çalışan şifre sıfırlama programları, GPT ile bölümlenmiş bir sabit disk için kullanılmaya çalışıldığında GPT bölümlerini okuyamadığından sabit disk üzerinde hiç bir bölüm göremiyorlar ve bu doğal olarak bu windows klasörüne ulaşamamak demek oluyor. Bu tür bir durumda, yani diskimiz GPT ile bölümlenmiş ise yapabileceğimiz tek şey diskimizi GPT destekleyen (Windows 7 (32 ve 64 bit), Vista (32 ve 64 bit) ve 64 bit windows XP) bir işletim sistemine bağlayıp windows altında çalışan sıfırlama programları ile işlemimizi gerçekleştirmek.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder